Archive for the ‘ Mesime Informatike ’ Category

Konfigurimi i Mikrotik-ut

Përshëndetje,

Ky mësim sqaron konfigurimin basic te Mikrotik-ut. Gjerat me elementare qe duhet te konfigurohen qe kjo makinë te funksionoj si Router qe te mund te bëni sharing një internet të cilin keni ne shtëpi, pune apo ku do cofte tjetër. Nuk është qe te hedhim poshtë punën e IPKO,Kujtesës,PTK-s apo ndonjë ISP Privat por vetëm për çështje mësimore/edukative.

Se pari ta sqarojmë se çka është Mikrotik? Vazhdoni leximin

Advertisements

Krijimi i nje rrjete bazike (LAN).

Nje informate shume e shkurte qe ti kuptoni gjerat me elementare ne rrjeta.
Fjala LAN eshte shkurtes per Local Area Network dhe qe perfshin nje hapesir fizike si psh: Shtepi, Zyre, Shkolle, apo ndonje Kompani tjeter e cila eshte ne nje objekt. Dhe qe eshte e kunderta e WAN qe eshte shkurtes per Wide Area Network e cila perfshin hapesira te medha gjeografike lidhje te pikave ku ato mund te jene me Qindra/Mija Kilometra larg njera tjetres si psh: Prishtine-Prizren, Kosove-Shqiperi etc. .

Komunikimi i Maqinave (Kompjuter, Server, Router, etc..) qe perdorin Ethernet behet permes IP-s (Internet Protocol) qe nuk eshte asgje tjeter vetem nje adres qe e bene unik nje kompjuter ne rrjet.
IP Adresa ndahet ne dy pjese Network Partition (Pjesa e Rrjetes) dhe Vazhdoni leximin

Si të mbrohemi nga Keylogging ?

Gjithsecili nga ne mund të gënjehet në situata të ndryshme ne jete por kur bëhët fjalë dhe për botën virtuale atëherë të gjithë dëshirojmë që elektronika jonë të mos prishet në këtë rast është kompjuteri ynë ai që dëshiron kujdes.Kompjuteri ynë synohet nga viruse të ndryshme keqdashëse që besoj të gjith ne i marrim në një mënyre të papritur edhe aty ku ndoshta themi se është e sigurtë si p.sh nëFacebook apo MySpace.Shpesh herë më Vazhdoni leximin

Osi Layers

OSI(Open Systems Interconnection reference model) layer u krijua si nje sistem i standart
ne 1970 nga IBM. Para se te krijohesh ky sistem kompanite e ndryshme kishin programet e tyre
secili dhe gjithashtu protokolle te vecante kjo krijonte mos kompatibilitet dhe probleme ne
punen e paisje te ndryshme me njeri-tjetrin. Ndersa OSI layerat ben te mundur Vazhdoni leximin

SI TE FORMATIZONI PC TUAJ

Nje Procedure e shkurte se si ju mund te Formatizoni nje Pc!

E fut CD-en me WindowsXP ne kompjuter dhe leshon kompjuterit.

Kur del ne kompjuterin tond si ne foton me lart ti klikon ne ENTER per me vazhdu procedura e Vazhdoni leximin

Office 2003, 2007 dhe 2010 në një PC

1. Cakto versionet e Microsoft Office të cilat ju nevojiten.

2. Planifiko Instalimin. Rekomandohet qe instalimet e Office të fillojnë nga versioni më i vjetër tek më i riu. Startoni nga Office 2003, kaloni tek ai 2007 dhe ne fund vjen 2010, por mund te kalohet poashtu prej 2003 direkt tek 2010 nëse nuk dëshirojmë të instalojmë 2007, kjo varet tek Vazhdoni leximin

Ç’është sistemi operativ?

Sistemi operativ apo OS është një program përmes të cilit jo vetem pajisjeve kompjuterike që hyjnë në funksion por edhe të gjitha paisjet tjera prej atyre më të thjeshtat e deri tek ato me te komplikuara si: Vazhdoni leximin

Advertisements